Začněte zdravě dýchat

Jednoduché dýchací techniky  


Správné dýchací techniky vám pomohou hluboce a klidně dýchat. Což vede k celkovému zklidnění těla, nastartování imunitního systému, lepšímu okysličení těla, činnosti srdce a trávení. Pomohou vám při stresu, odvykání kouření, a dokonce i při hubnutí.  

Můžete začít tím, že se budete nadechovat nosem a vydechovat ústy. Touto základní technikou ulehčíte tělu odfiltrovat bakterie i případné viry (filtrace nosu), které by se jinak nádechem skrze ústa dostávaly do těla. 

Vyzkoušejte si zdravé brániční dýchání. Lehněte si a položte jednu ruku na horní část břicha a druhou ruku na hrudník. Zkuste se nadechnout tak, aby hrudník zůstal nehybný a vzduch se dostal pouze do části břicha. Poté dlouze a klidně vydechněte. Není to těžké. 

Mnoho dýchacích pozic, tzv. ásan, praktikuje i blahodárná jóga. Lektor jógy vás naučí nastavit své tělo, vysvětlí, jak správně a plně dýchat a na závěr cvičení se zrelaxujete. Pravidelné jógové cvičení přináší spoustu zdravotních benefitů, je jednoduché a opravdu pro každého. 



Čistička vzduchu


Další alternativou, jak dosáhnout zdravého ovzduší doma, je kvalitní čistička vzduchu

V čem vám čistička vzduchu pomůže? 

Odstraní ze vzduchu polétavé částice prachu i alergenní složky, čehož jinak nejste schopni běžným úklidem dosáhnout. Nespornou výhodou čističky vzduchu je i zvlhčovač, ten pomůže se suchým vzduchem. Čističku vzduchu doporučujeme umístit především do ložnice nebo obývacího pokoje, kde trávíte nejvíc času. 

Vyčištěný vzduch pomáhá odstraňovat bolesti hlavy a podporuje kvalitnější spánek. Zdravý spánek pomáhá i proti běžné denní únavě. Proto by měl být základ vaší ložnice zejména kvalitní postel, matrace a vzduch, který vás obklopuje. Pokud cítíte zhoršené dýchání při poloze vleže, zkuste se posunout do polosedu. S tím vám velmi dobře pomůže komfortní polohovací postel, která vám poskytne několik úlevových poloh.



Pohyb na čerstvém vzduchu 


Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu je pro naše tělo opravdu blahodárný. Posiluje srdce, imunitní systém a také dobrou náladu. Nejpřirozenějším pohybem je chůze. Stimuluje pravidelné dýchání, ale také koordinaci těla a svalový aparát. Ideální je vyrazit do lesa nebo do horské přírody, kde je nejčistší koncentrace vzduchu. Skvělou volbou je také projížďka na kole v přírodě. A pokud na tom nejste s fyzičkou úplně nejlépe, zkuste praktikovat alespoň kratší a častější procházky třeba v parku. Zde se dozvíte, jak si chůzí prodloužíte život



Kyslíkový koncentrátor 


Trápí vás dlouhodobé potíže s dýcháním? Vyzkoušejte kyslíkovou terapii. 

Kyslíkový koncentrátor vám pomůže znatelně zvýšit hladinu kyslíku v těle. Ať už při akutních respiračních onemocněních nebo čistě z preventivních důvodů. Podporuje volné a méně obtížné dýchání u nemocných osob. Jeho účinky jsou velmi blahodárné pro vaše tělo. Ať už snadnější dýchání, zklidnění nervového systému, snížení únavy, regenerace nebo posílení imunity.  Určitě se tedy vyplatí mít tento užitečný přístroj i u sebe doma. Součástí příslušenství je kyslíková maska, kterou si přiložíte na tvář a vdechujete příjemné množství kyslíku, které vám koncentrátor kyslíku dávkuje. 

Doporučujeme, pořídit si přístroj, který koncentruje kyslík z okolního prostředí. Jeho provoz je levnější a pohodlnější. Tento koncentrátor kyslíku spotřebuje méně elektřiny a obejdete se bez tlakových lahví.

Nebo vyzkoušejte například přenosný koncentrátor kyslíku, který je velmi skladný, tichý a má nízkou spotřebou. Umožňuje nepřetržitý provoz 24 hodin denně. A můžete jej pohodlně ovládat i na dálku. 





TIP: Pro pohodlnou léčbu dýchacích cest, doporučujeme
síťový inhalátor. Plně využívá množství léku v inhalátoru, což znamená, že po skončení inhalace nezůstávají v rozprašovači žádné zbytky léku. Umožňuje provádět léčbu v poloze vleže, což v kombinaci s bezhlučným provozem umožňuje inhalovat malé dítě i ve spánku. 



Návštěva solné jeskyně

V posledních letech se toto místo stává stejně oblíbeným jako sauna, člověk se dokáže krásně uvolnit, odpočinout si a nabrat nové síly. Výsledek stojí za to. Bude se vám dýchat o poznání lépe a vaše plíce vám za to poděkují. 

V čem vám solná jeskyně pomůže? Vzduch je zde prosycen solí, minerály i zápornými ionty, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. A to obzvlášť v dnešní době, kdy jsme obklopení velkým množstvím elektroniky. Ne nadarmo posílají lékaři již dlouhá léta děti na ozdravné pobyty k moři, kde se vyskytuje velká koncentrace soli ve vzduchu. Pokud třeba nejste fanouškem ostrého mořského slunce, jsou solné jeskyně skvělou alternativou. Relaxační místo působí na tělo i mysl velmi uklidňujícím dojmem, nemusíte zde nic, jen odpočívat a zhluboka dýchat.   



5 tipů, jak zdravě dýchat: 


  • praktikovat jednoduché dýchací techniky - nadechovat nosem, vydechovat ústy, brániční dýchání, jóga,   

  • vytvořit si doma zdravé ovzduší - pravidelné větrání, čistička vzduchu, 

  • častý pohyb v přírodě - běh, cyklistika, nordic walking, 

  • nekouřit, nevystavovat se prachu, smogu a znečištěnému prostředí

  • podpořit zdravé dýchání - kyslíkovým koncentrátorem, návštěvou solné jeskyně.