Trápí vás potíže s dýcháním? Řešením je kyslíkový koncentrátor

Potíže s dýcháním jsou jedním z hlavních projevů covid-19, virového onemocnění, jehož rychlé šíření vyústilo na jaře 2020 v celosvětovou pandemii. Nemoc může vést až k zápalu plic, který má, především v případě starších pacientů, často fatální následky. Po prodělání onemocnění navíc problémy zcela neustupují a potíže s dýcháním, trvající ještě další tři měsíce, udává až polovina pacientů.

Výzkumy také uvádějí, že část nemocných trpí tzv. plicní fibrózou (zjizvením plic). Jejím projevem je snížení koncentrace kyslíku v krvi. Pacienti si nejčastěji stěžují na:

  • zadýchávání i při chůzi na krátkou vzdálenost,
  • častý kašel,
  • těžkost na hrudi,
  • pocit nedostatku kyslíku až dušení.

Tyto příznaky jsou navíc zrádné v tom, že vyjma plic mohou vést k poškození i dalších životně důležitých orgánů, jako jsou srdce, játra nebo mozek.

Kyslíková terapie jako lék

I přes přetrvávající problémy jsou stabilizovaní pacienti často propouštěni do domácí léčby, protože kapacita nemocnic není nevyčerpatelná. Právě tehdy je vhodné přemýšlet o kyslíkové terapii, která nemocným pomáhá cítit se lépe a snižuje pravděpodobnost výskytu vážnějších projevů onemocnění.

Kyslíková terapie může být zajištěna pořízením kyslíkového koncentrátoru, tzv. oxygenerátoru. Jde o elektrický přístroj, který vyrábí z okolního ovzduší koncentrovaný, až 99% kyslík. Za pomocí oxygenátoru tak pacient dostává do těla koncentrovanější kyslík než ten, který obyčejně vdechujeme. Oxygenerátory se vyznačují jednoduchým ovládáním a jejich účinnost je prověřena mnoha lety zkušeností.

Kyslíkový koncentrátor 

Kyslíková terapie prostřednictvím oxygenerátoru je vhodná i pro celkovou regeneraci organismu. Terapie kyslíkem prokazatelně posiluje imunitu, zbavuje tělo toxinů a napomáhá proti zvýšené únavě. V kombinaci s výše zmíněnými benefity je proto ideální volbou pro pacienty po prodělaném respiračním onemocnění.

Vzhledem k pandemii a počtu nemocných ale není oxygenerátor běžně dostupným zbožím. Na e-shopu Invira.cz přesto naleznete k vypůjčení hned dvě varianty:

Koncentrátor kyslíku Invacare

  • pronájem za 1500 Kč měsíčně
  • přístroj poskytuje až 99% kyslík 

Koncentrátor kyslíku s nebulizátorem

  • pronájem za 2500 Kč měsíčně
  • kompaktní přístroj s časováním


U obou přístrojů jsou součástí zapůjčení nové kyslíkové brýle a 1 l speciální vody pro oxygenerátory zdarma. U dražší varianty je navíc k dispozici inhalační maska pro nebulizační terapii.

Rychlé dodání

Pokud je používání kyslíkového koncentrátoru potřeba, není vhodné otálet. I proto vám Invira zaručuje rychlé dodání. V případě zájmu vám také poskytneme zaškolení o používání přístroje od našeho technika. Zaměstnance pravidelně testujeme. Vaše zdraví a bezpečí je pro nás prioritou.