Užívejte si naplno bezpečnou chůzi, prodloužíte si život

Chůze se řadí mezi přirozený pohyb, se kterým se člověk setkává po celý život. Během chůze dochází k napínání svalů v celém těle, takže napomáhá k udržení celkové hybnosti. Každá osoba si navíc může zvolit své vlastní tempo.Pro chození není podmínkou ani úplně stoprocentní zdraví. Pokud vás bolí kolena, kyčle nebo máte nějaké další zdravotní obtíže, nemusíte se dnes už zbytečně trápit. Na trhu se nachází poměrně dost pomůcek, které vám ulehčí život. Patří mezi ně například hole na nordic walking, berle, vycházkové hole (takzvané špacírky) i různá chodítka pro seniory. Procházky na čerstvém vzduchu si zkrátka můžete naplno užívat v jakémkoliv věku.



6 důvodů, proč se věnovat chození i ve vyšším věku 


O některých výhodách chůze jsme se už krátce zmínili na začátku článku, ale teď přidáme ještě několik dalších přínosů:

  1. Podpoříte své zdraví. Pravidelná chůze prokazatelně sníží krevní tlak. Různé lékařské studie navíc uvádí, že už 2 hodiny procházek týdně výrazně zmenší riziko mrtvice a dalších problémů spojených s lidským mozkem. Mezi ně se řadí i obávaná alzheimerova choroba.


  1. Posílíte imunitu. Především v chladnějších obdobích roku se množí různá onemocnění a infekce. K běžné rýmě a nepříjemné chřipce se navíc v nedávné době přidala i hrozba s názvem covid-19, proto je důležité pravidelně posilovat imunitu a udržovat se v kondici.


  1. Vyhnete se samotě. Procházky se mohou stát oblíbenou společenskou aktivitou, při které si příjemně popovídáte s ostatními lidmi. Společně proberete témata z různých oblastí života a ještě uděláte něco pro své zdraví.


  1. Udržíte si svalstvo a zdravé kosti. Rostoucí věk s sebou bohužel nese i přirozené ochabování svalstva a řídnutí kostí. Pokud chcete vést aktivní život i v pokročilém věku, musíte se hýbat. 


  1. Budete mít zdravé zažívání i bez léků. O zácpě se nikomu nechce moc hovořit, ale podle evropských statistik trápí až 26 % mužů a 36 % žen nad 65 let. Právě na tento problém skvěle funguje pohyb. Fyzická aktivita totiž podpoří peristaltiku (pohyb) střev, takže dochází ke zlepšení zažívání.


  1. Zlepší se vám nálada. Pokud sedíte většinu času doma, postupně se vás začne zmocňovat trudomyslnost. Při chůzi se vám v těle vyplaví endorfiny, které jsou mezi lidmi známé také jako hormony štěstí. A když se vydáte na procházku s kamarádem na invalidním vozíku, budete mít lepší náladu oba dva.


Chůze nemusí být dlouhá


Poradci zdravého životního stylu často uvádí, že chůze by měla trvat alespoň 30 minut denně. Odborníci z britské Harvard Medical School zase v roce 2020 zveřejnili informace, že by měl člověk za den nachodit minimálně 8 000 kroků. Některé studie doporučují dokonce 10 000 kroků, což znamená asi 7 kilometrů a 80 až 100 minut chůze.

Nemusíte se ale ničeho bát. Tahle doporučení se vztahují na zdravého člověka v produktivním věku. Obecně platí pravidlo, že každý pohyb se počítá. Klidně i jenom pár set metrů. 

Rozhodně nemá smysl přeceňovat své síly. Při plánování vycházek pokaždé zohledněte svůj dlouhodobý, ale i momentální zdravotní stav. Pokud se zrovna dnes necítíte v ideální kondici, bez výčitek si pravidelnou procházku o trochu zkraťte. 

Podobně se nemusíte stydět ani za kompenzační pomůcku v podobě holí na nordic walking, berle, vycházkové hole nebo chodítka pro seniory. A když se vám zrovna nechce na procházku ven, můžete se v pohodlí domova projít na speciálním chodícím pásu. 

Jestli se kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu  už obáváte chůze po schodech a kvůli tomu nechcete riskovat cestu mimo domov, určitě se do domácnosti vyplatí pořídit praktický schodolez. S tímto pomocníkem a s asistencí dalšího člověka zase zdoláte i dlouhé schodiště.




Při chůzi myslete na bezpečnost


Bezpečnost musí být vždycky na prvním místě, proto než se rozhodnete vydat na první delší trasu, zkonzultujte pro jistotu své reálné možnosti s vaším ošetřujícím lékařem. 

Pokaždé se také vyplatí chodit na zdravotní procházky ve více lidech. Budete si mít s kým povídat a v případě nečekaných problémů si můžete vzájemně pomoci. Pokud vyrazíte na vycházku sami, měli byste u sebe mít vždy nabitý mobilní telefon.

Pozor musíte dávat i během procházky. Pro zlepšení stability se vyplatí používat hole na nordic walking nebo vycházkové hole, které navíc zmírní zatížení kloubů a jako bonus do pohybu zapojí i další svalové skupiny. Kromě toho si lépe poradíte i s kluzkým a nerovným povrchem

Pro člověka se zhoršenou hybností může být vhodnou kompenzační pomůckou také chodítko pro seniory, které dokonce často hradí pojišťovna. Jestli vás prokazatelně trápí snížená funkčnost horních končetin, omezená pohyblivost dolních končetin nebo máte zhoršenou stabilitu, může vám chodítko předepsat odborný lékař. V takovém případě máte u zdravotní pojišťovny nárok na uhrazení 1 chodítka za 5 let.