Provozní doba o svátcích
Vážení zákaznicí, v období 29.3.-1.4. včetně má centrála v Ostravě a pobočka Praze zavřeno. Budeme se na vás těšit od 2.4. Tel. na neodkladné servisy: 739 491 284. Přejeme klidné svátky.

5 zdravotních pomůcek, které seniorovi ulehčí život

Hodně lidí se zhoršenou pohyblivostí například zažívá nepříjemné pocity nejistoty a strachu při koupání, protože dostat se z vany už není tak snadné jako před několika lety. Dneska už naštěstí existují zdravotní a kompenzační pomůcky, které vám ulehčí život a vrátí vám úsměv na tvář. Kolikrát stačí jenom malá pomoc a z neřešitelného problému se stane jenom drobná překážka, se kterou si s trochou snahy poradíte. 



Ulevte nohám se židlí do sprchy

Stání ve sprchovém koutu dokáže člověka pěkně vyčerpat. Potom dochází k třesu nohou a celkové ztrátě stability, což na kluzkém povrchu může být velmi nebezpečné. 

Ideálním řešením je židle do sprchy, se kterou získáte stabilitu a budete mít obě ruce volné na umývání. Speciální židle na sprchování má většinou nastavitelnou výšku, takže si ji snadno uzpůsobíte vlastním potřebám. O maximální bezpečí během hygieny se stará pevná konstrukce a gumové koncovky noh, které spolehlivě zamezí jakémukoliv sklouznutí na vlhké dlažbě. 



Bezpečné a pohodlné koupání s (otočnou) sedačkou do vany

Pro všechny osoby se zhoršenou hybností se stává koupání ve vaně nesmírně těžkou záležitostí. Především vstávání ze snížené polohy dělá mnoha lidem obrovské problémy. Situaci mohou částečně zlepšit podpůrná madla, ale mnohem lépe uděláte, když si rovnou pořídíte stabilní sedátko do vany.

Speciálních stoliček do vany se vyrábí více druhů. Některé vypadají jako jednoduchý taburet, další se mohou i otáčet, takže nasedání a vysedání je ještě o trochu pohodlnější a bezpečnější. 

Nárok na sedačku do vany hrazenou pojišťovnou už od 1. ledna 2019 sice ze zákona nemáte, ale některé zdravotní pojišťovny na tuto kompenzační pomůcku stále přispívají.



Na záchod zase bez obav

Chození na záchod nás provází po celý život, ale se zhoršenou pohyblivostí už není tak snadné si bezpečně dosednout na snížené místo a potom se z něho zase postavit na nohy. Pokud nechcete investovat do speciálního WC pro invalidy, určitě se vyplatí koupit nástavec na toaletu, který zvýší sed o několik centimetrů (většinou o 6-10). Potom už budete zase s radostí usedat na váš „trůn“. Pro osoby, které už se nedokážou pohybovat po bytě, je ideální volbou toaletní křeslo se speciální nádobou. Křeslo má kolečka, takže se dá snadno přistavit doslova kamkoliv. Pro bezpečné sezení je navíc vybavené postranními opěrkami a mechanismem na zabrzdění celého křesla.



 


Schodolez, aby si váš asistent nezničil záda

Schody jsou pro člověka na vozíku doslova noční můrou. Dokonce i s doprovodnou osobou je zdolávání schodiště spíše adrenalinovým zážitkem než klidnou a bezpečnou cestou. Asistent se při zvedání vozíku pěkně zapotí a invalida zažívá bezmoc.

Dnes už si naštěstí můžete pořídit schodolez. S tímto důmyslným zařízení dostane doprovodná osoba vozíčkáře do schodů i ze schodů s menším úsilím. Schodolez jednoduše připevníte k invalidnému vozíku a potom už za vás začne pracovat výkonný elektromotor. Při společném sestupování ze schodů zase oceníte jeho brzdný moment, takže už se nikdo nemusí při transportu po schodech obávat žádného pádu. 

Přestože je schodolez opravdu velký pomocník, většinou se dá složit a vozit s sebou třeba v kufru auta, takže ho máte neustále po ruce.



Motomed pro lepší pohyblivost

Pokud vám výraz motomed nápadně připomíná rotoped, není to náhoda. Jsou to v podstatě cvičící stroje pro osoby se zhoršenou schopností pohybu. Zabudované elektromotorky pomáhají lidem, aby zvládli některé cviky potřebné k rozhýbání těla.

Tyto speciální posilovací stroje jsou výbornou pomůckou při rehabilitaci po úrazech, mozkových příhodách, ale skvělou službu odvedou i seniorům s nedostatkem pohybu.

Pomocí motomedů si bezpečně rozhýbete zatuhlé svaly, klouby i šlachy a dostanete své tělo do lepší fyzické kondice. Stroje jsou navíc skladné a pojízdné, takže po cvičení můžete tuhle praktickou zdravotní pomůcku snadno uklidit na své místo, aby vám nezabírala prostor v obýváku.