5 tipů, jak si usnadnit život při péči o ležícího seniora

Stále častěji k nám přicházejí lidé v těžkých životních situacích. Péče o staré nemohoucí rodiče patří mezi ně. Devět z deseti seniorů nemá to štěstí dožít svůj život tam, kde to mají rádi, tedy doma v rodinném kruhu. Mnozí z nich odchod do domova či do léčebny pro dlouhodobě nemocné velice těžce nesou. Proto jsme na základě našich letitých zkušeností vytipovali 5 rad, které vám domácí péči o vážně nemocného seniora ulehčí.

Zeptejte se nás na vše, co potřebujete vědět

Tahle cesta je nejkratší a nejsnazší. Prostě se poraďte s námi a společně najdeme řešení vaší situace. Nejste první, ani poslední člověk, kterému se něco podobnému stalo a který si neví rady.  Jsme tu od toho, abychom vám poradili a pomohli vám vybrat vhodné zdravotní pomůcky. Domluvte si s námi schůzku na telefonu +420 773 030 533, nebo e-mailem info@invira.cz a pojďme to vyřešit společně.

Elektrická polohovací postel vám ulehčí život

Elektrické polohovací lůžko je velká pomoc při péči o člověka, který má problémy s hybností. Nestyďte se pořídit si ho domů, už dávno to není jen záležitost nemocnic nebo domovů pro seniory.

Elektrická zdravotní postel má několik možností polohování, jednoduše se ovládá a můžete si ji vybavit i podpůrnými prvky - např. bočnicemi, nebo hrazdičkou. Postel si nemusíte hned kupovat, rádi vám ji za přijatelný poplatek půjčíme.

Zdravotní pomůcky si u nás můžete nejdřív vyzkoušet

Chápeme, že domácí péče o seniora je nákladná a náročná sama o sobě. Proto nabízíme možnost zapůjčení zdravotních pomůcek. Půjčujeme elektrické polohovací postele, invalidní vozíky mechanické či elektrické, nebo třeba chodítka. Pokud vám zdravotní pomůcka bude vyhovovat, můžete si ji kdykoli odkoupit. Od kupní ceny vám pak odečteme částku, která se rovná měsíčnímu poplatku za pronájem/ půjčení pomůcky. Pomůcku vás tedy v žádném případě nevyjde dráž než obvykle. 

Půjčení zdravotní pomůcky je ideální volba také v okamžiku, kdy si plánujete vzít nemocné rodiče domů jen na přechodnou dobu. Snadno tak zvládnete péči o ně alespoň v období svátků v rodinném kruhu.

Dotace na zdravotní pomůcky vám uvolní ruce

Pořízení kvalitní kompenzační pomůcky bývá nákladné a může se stát, že si ji nebudete moci finančně dovolit. I pro takovou situaci ale existuje řešení, a máte dokonce na výběr z několika možností: 

  1. Nadační příspěvek na kompenzační či rehabilitační pomůcku: žádost o tento příspěvek se sice vyřizuje poměrně dlouho, ale za to bývá skoro vždy kladně posouzena a dotaci vám dají.
  2. Příspěvek na zvláštní pomůcku udělovaný Úřadem práce ČR: v tomto případě musíte vyplnit formulář Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku a požádat o příspěvek na pořízení kompenzačních pomůcek uvedených ve vyhlášce č. 388/2011 Sb., které zdravotní pojišťovna plně nehradí. Zní to sice složitě, ale opravdu se není čeho bát, výsledek vás pak určitě potěší
  3. Mimořádná okamžitá pomoc: žádá se o ni na Odboru hmotné nouze a je pro osoby, které se ocitnou v situaci, kdy nemají dostatek prostředků k tomu, aby si mohli nezbytnou zdravotní pomůcku zakoupit samy. Opět stačí jen vyplnit formulář, tentokrát Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc.

Pokud byste se o možnostech financování pořízení zdravotních potřeb chtěli dozvědět víc, navštivte naši poradnu a dozvíte se vše, co vás k tomu zajímá. 

Využijte osobní asistence nebo pečovatelské služby

Nemusíte na to zůstat sami. Sehnat v dnešní době pomoc nepředstavuje až tak tvrdý oříšek jako v minulosti. Pečovatelské služby a odborná osobní asistence už dnes neodmyslitelně patří do spádové oblasti každého kraje. Jaké tedy máte možnosti?

  1. Osobní asistent: tento člověk pomáhá při běžných denních činnostech jako je oblékání, nákupy nebo třeba vaření. Tráví se seniorem čas a věnuje se mu.  Ceny za hodinu jeho práce se liší v závislosti na lokalitě a kvalifikaci asistenta, ale běžně by cena neměla přesáhnout 120 Kč za hodinu.
  2. Pečovatelská služba: nabízí podobné služby jako asistenti. Pomáhá s osobní hygienou, s domácností a navíc také většinou zajišťuje donášku obědů. Cena za pečovatelskou službu se pohybuje ve stejné hladině jako odměna asistenta. Rozdíl mezi asistentem a pečovatelskou službou je zpravidla v osobnějším přístupu asistenta, který se o seniora stará dlouhodobě.
  3. Domácí zdravotní péče
  4. Denní či týdenní stacionáře, které pečují o seniory
  5. Odlehčovací služba: nabízí přechodnou péči o vašeho blízkého, a to až po dobu 3 měsíců.

Zažádejte si o příspěvek na péči od státu

Senioři mají obvykle nárok na příspěvek na péči od státu. Příspěvek můžete použít nejen na pečovatelskou službu či osobního asistenta, ale i na další možné varianty. Rozhodně si o tuto sociální dávku požádejte. Jaký je postup?

  1. Podejte si žádost na ČSSZ. 
  2. ČSSZ provede po odevzdání žádosti sociální šetření u žadatele.
  3. K žádosti se vyjádří posudkovvý lékař, který posuzuje zdravotní stav žadatele i míru jeho soběstačnosti. 
  4. Posudkový lékař stanoví stupeň závislosti, dle kterého se určí výše příspěvku.
  5. Nejnižší příspěvek je aktuálně 880 Kč.

Snažili jsme se vyzdvihnout to, co by vám v péči o seniora mělo nejvíce pomoci, a doufáme, že naše informace budou přínosné. Pokud se ještě potřebujete na něco zeptat, kdykoli nás kontaktujte, pomůžeme vám s tím.