Provozní doba o svátcích
Vážení zákaznicí, v období 29.3.-1.4. včetně má centrála v Ostravě a pobočka Praze zavřeno. Budeme se na vás těšit od 2.4. Tel. na neodkladné servisy: 739 491 284. Přejeme klidné svátky.

Zdravotní matrace

Správně zvolená matrace v kombinaci s vhodným roštem a celou konstrukcí postele dokáže výrazně zlepšit kvalitu života. U osob upoutaných na lůžko se vyskytuje celá řada rizik, která jsou s tímto omezením spojená. Proto je nutné vybírat matraci tak, aby byla tato rizika co nejmenší a pacientův stav se nezhoršoval. 



Nejčastějším problémem, které osoby upoutané na lůžko trápí a které mohou vést i k dalším zdravotním komplikacím, jsou bezesporu proleženiny.
Proleženiny neboli dekubity jsou poškozením měkké tkáně, ke kterému došlo přílišným tlakem – tedy nejčastěji ležením či sezením ve stejné poloze. Nejčastěji k nim dochází na takových částech těla, kde je obecně nižší vrstva tuku či svalu – mezi tkání a kostí je tak příliš tenká ochranná vrstva a snáze dochází k jejímu poškození. Jde tak zpravidla o lokty, ramena, paty, kyčle či oblast beder. Vhodnou prevencí je pravidelné polohování a obracení pacienta, ideálně nejpozději každé dvě hodiny, což může být ovšem ztíženo jeho vyšší hmotností či různými zraněními nebo onemocněními. A právě v tomto směru jsou neocenitelnou pomůckou tzv. antidekubitní matrace.
Ty výrazně podporují prokrvení tkáně, a tak urychlují hojení proleženin. Především ale slouží jako prevence proti jejich vzniku. Obecně se antidekubitní matrace rozdělují na dva základní druhy – aktivní a pasivní.
Aktivní antidekubitní matrace jsou tvořeny několika vzduchovými komorami, které se střídavě nafukují a vyfukují. Je tak zajištěna neustálá a pravidelná masáž celého těla a nedochází k přílišnému tlaku pouze na jednu část těla. Vybírat můžete obvykle mezi trubicovou a bublinovou matrací, v závislosti na tvaru jednotlivých komor. Části matrace jsou přitom nafukovány a vyfukovány pomocí kompresoru, který zároveň reguluje vnitřní tlak v samotných komorách matrace. Sami si tak můžete nastavit její tvrdost v závislosti na hmotnosti a potřebách ležícího pacienta. Aktivní matrace se přitom pokládá na klasickou matraci, nikoliv přímo na rošt či lůžko. I tu ale vybírejte důkladně, s ohledem na speciální potřeby pacienta a nezapomeňte mimo jiné zohlednit i finální výšku lůžka. 

Pasivní antidekubitní matrace jsou vyráběny ze speciální pěny a jsou typické především zářezy, které najdeme po celé jejich ploše. Příčné či podélné zářezy napomáhají většímu rozložení tlaku těla na podložku, a tak opět dochází k odlehčení všech částí těla. Tyto matrace také bývají speciálně ošetřeny, aby byl tlak, a tím i riziko vzniku proleženin skutečně co nejmenší. 

TIP: Nejste si jistí, zda je pořízení aktivní antidekubitní matrace pro vás tou správnou volbou? U Inviry si můžete matraci pronajmout a vzít si tak několik týdnů či měsíců na rozmyšlenou!


Stejně jako při výběru jakékoliv jiné matrace, je i v tomto případě důležité vybrat i správný rošt. Ten umožňuje matraci dostatečně dýchat a zabraňuje množení bakterií a tvorbě plísní. Většinu antidekubitních matrací je možné uložit na klasické i polohovatelné rošty, které výrazně usnadňují péči o ležícího člověka



Antidekubitní matrace by také měla mít snímatelný potah, který lze snadno vyprat a vyčistit. Důležité je také aby byl antibakteriální a ideálně i paropropustný – tedy takový, který je voděodolný a zároveň nezabraňuje cirkulaci vzduchu. Potahy je pak nutné pravidelně měnit a prát, a to nejlépe na co nevyšší teplotu (většina materiálů umožňuje dezinfekci či praní až na 95 °C). 

TIP: Vznik dekubitů (proleženin) nehrozí jen ležícím osobám, ale i lidem upoutaným na invalidní vozík. Zmírněte riziko vzniku proleženin pomocí vhodného antidekubitního sedáku, který navíc napomáhá správnému držení těla.