Jak si správně vybrat mechanický invalidní vozík

Invalidní vozíky rozlišujeme mechanické a elektrické. Mechanické vozíky jsou skladnější při cestování nebo převozech mezi bydlištěm a místem, kam se potřebujete dopravit. Takzvané aktivní invalidní vozíky bývají lehké a dají se dobře složit. S takovým vozíkem je cestování hned příjemnější. Elektrické vozíky díky přídavnému pohonu poskytují větší komfort při ovládání a používání. Jejich robustnější konstrukce a přídavný elektrický pohon se sice promítnou do celkové hmotnosti vozíku, ale díky tomu zase vozík lépe obstojí i v náročnějším terénu. Podívejme se společně na výhody mechanických invalidních vozíků.

Mechanický vozík: 1. volba při nečekané ztrátě pohyblivosti


Ať už se jedná o dočasnou zdravotní indispozici, nebo o dlouhodobé potíže typu ochrnutí, mechanický invalidní vozík usnadní život nejen postiženému, ale také těm, kteří se o zdravotně postiženou osobu starají.

Co je důležité při výběru mechanického invalidního vozíku

  • Maximální nosnost vozíku
  • Šíře sedu (vzdálenost mezi postranicemi)
  • Celková hmotnost vozíku
  • Možnost složení vozíku
  • Typ kol (plná nebo nafukovací)
  • Polohování vozíku
  • Cena

Zastavme se teď detailněji u jednotlivých parametrů. Mechanické vozíky si hravě poradí i s vyšším zatížením. Běžně se nosnost vozíku pohybuje okolo 150 kg, ale na trhu najdete i vozíky s nosností až 220 kg. 

Nadrozměrný invalidní vozík s nosností 150 kg

Správně široký sed vozíku představuje základ pohodlí

Pro maximální pohodlí se vám vyplatí změřit si šíři sedu. Touto mírou se myslí vzdálenost mezi postranicemi. Mezi postranicí vozíku a kyčlí uživatele by měla být z každé strany rezerva cca 1-2 cm, lze to orientačně změřit dlaní ruky. Jakmile si vyberete zbytečně široký sed, bude se vozík špatně ovládat a taky se navýší jeho hmotnost. Naopak příliš úzký sed bude při používaní velmi nepohodlný.

Lehký skládací vozík se vejde do každého auta

Významnou roli hraje celková hmotnost vozíku. Čím těžší invalidní vozík, tím obtížnější manipulace. Standardní vozíky se vyrábí z oceli, ale existují také vozíky pro hendikepované, vyrobené z odlehčených duralových slitin. Zvažte, jak často hodláte vozík převážet autem. Pro převoz v kufru auta se lépe hodí skládací invalidní vozík, nebo ten, který má tzv. rychlospojku. U těch nejskladnějších mechanických vozíků se oproti původní šíři dokážete dostat až na pouhých 30 cm, a to už se vám do auta hezky vejde. 

Rychlospojka zajišťuje jednoduchou demontáž kol pouhým stiskem proti ose vozíku, nepotřebujete k tomu ani nářadí. Nasazení kol při opětovném skládání vozíku se provedete také snadno: nasunete kola zpět na osu a je hotovo. Kola se poté sama automaticky zajistí.

Plná nebo nafukovací kola? Obojí přináší své výhody

Největší výhodou plných kol je jejich bezúdržbovost. Nemůžete je píchnout, ani je nemusíte hustit. To zní skvěle. Plná kola ovšem hůře absorbují nárazy, takže si dobře promyslete, kam s vozíkem budete jezdit. Čím hrbolatější a nerovnější terén, tím nižší komfort. Pneumatická kola sice vyžadují nějakou průběžnou péči, ale jízda v terénu s nimi bude mnohem příjemnější.

Mechanický vozík s robustními pneumatickými koly vhodný i do složitého terénu

Polohovací vozíky zaručí stabilitu nemocným s poruchou rovnováhy

Pokud máte v péči nemocného nebo seniora, který sám špatně drží rovnováhu v sedě, zvolte si polohovací vozík. Díky polohování tyto vozíky dobře splní i požadavek na plně vodorovnou polohu. Všechny vozíky, včetně těch polohovacích, disponují brzdou pro doprovod. Dále mívají rovněž stabilizační kolečka. Ta zabraňují překlopení vozíku. Výborným doplňkem jsou úhlově nastavitelné stupačky, při sezení si tak můžete libovolně nastavit úhel zvednutí nohy.

Mechanický vozík si můžete pořídit buď zcela nový (s dvouletou zárukou), anebo repasovaný.