Senioři a chůze

Proč právě chůze? 

Důvodů, proč je chůze jedním z nejvhodnějších druhů pohybu nejen pro seniory je hned několik: 

  • Chůzi je možné věnovat se i v pokročilejším věku a při zdravotních omezeních. Naopak může mít pravidelná chůze na mnohá chronická onemocnění pozitivní vliv. 

  • Jde o vhodnou aktivitu i pro ty, kteří byli zvyklí na pravidelné sportování, kterému už se s pokročilejším věkem nemohou dále věnovat. 

  • Zátěž je velmi snadno regulovatelná a lze ji lehce přizpůsobovat individuálním potřebám i aktuálnímu stavu. 

  • Oproti jiným venkovním aktivitám je chůze bezpečným pohybem, který navíc díky pobytu na čerstvém vzduchu zvyšuje obranyschopnost organismu. 

  • Chůze nevyžaduje žádné speciální či nedostupné a nákladné vybavení, prostor či zařízení. 


Jak na správnou a prospěšnou chůzi? 

„Každý pohyb se počítá“ je sice obecně známý fakt, ale aby byla chůze opravdu co nejprospěšnější, měla by splňovat určitá kritéria.
Světová zdravotnická organizace doporučuje pro průměrného člověka alespoň deset tisíc kroků, pro starší lidi ideálně osm tisíc kroků za den. Bez krokoměru nebo jiného měření je ovšem tento údaj nicneříkající.
Aby tak měla chůze co největší benefit pro tělo i psychiku, měla by trvat ideálně 30 minut v kuse, a to pětkrát týdně. Tempo by mělo být svižnější – pro představu takové, při kterém jsme schopni mluvit bez zadýchání, ale už ne zpívat. Pomalejší či kratší chůze je stále lepší než nulový pohyb, nevytěžíme z ní však v takové míře veškeré benefity.
Při chůzi volte „záchytné body“, mezi kterými půjdete ostřejším tempem – například od lampy k lampě. Ideálně nezůstávejte pouze na rovném povrchu, pomalu zařazujte mírné kopce a přirozeně zvlněný terén.

Dbejte na bezpečnost 

Ačkoliv je chůze jedním z nejbezpečnějších pohybů, obzvlášť u starších lidí je nutné dbát na opatrnost a některá bezpečnostní opatření: 

  • K chůzi zvolte dostatečně široké boty, v nichž budou mít prsty prostor pro volný pohyb. Díky tomu se zvýší celková stabilita nohou i celého těla, a chůze tak bude jistější a bezpečnější. 

  •  Při chůzi se snažte o středně dlouhé kroky – díky tomu se váha přenese na celé chodidlo, čímž minimalizujete nárazy a šetříte klouby. 

  • Ideální pomůckou jsou nordic walking nebo trekové hole, které nejen že zmírní dopady, ale zajistí při chůzi dostatečnou oporu a stabilitu. Díky nim navíc zapojíte i další části těla a jiné svalové skupiny. 

  • Pokud možno nechoďte o samotě a nevydávejte se na trasy, které dobře neznáte. Ve všech případech u sebe mějte nabitý telefon a na oblečení reflexní prvky. 

  • Při výraznějších pohybových potížích nebo zhoršené stabilitě neváhejte použít chodítko – takové, které je vybavené kolečky, je ideální na delší cesty, během kterých můžete pro odpočinek využít i zabudované sedátko. 

TIP: Nevíte si s výběrem chodítka rady? Vše potřebné najdete v našem předchozím článku


Chůze a psychika 

Jak už bylo zmíněno, chůze nemá jen pozitivní vliv na tělo a fyzické zdraví, ale má své významné účinky i v psychické oblasti. Chůze může být společenskou událostí, která povede k poznávání nových lidí i překonání sociální izolace, která je s pokročilým věkem čím dál častější.
Podle posledních výzkumů chůze snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby, u osob, které tímto onemocněním trpí, pomáhá zpomalit rozvoj nemoci a zmírnit příznaky. Chůze také působí preventivně proti vzniku depresí a úbytku mozkových buněk, tedy i mentální kapacity a paměťových schopností.

Nemůžete vyrazit ven? Nevadí! 

Někdy jsou zdravotní či jiná omezení natolik velká, že neumožňují pravidelnou chůzi. V takovém případě jsou vhodnou volbou pomůcky a přístroje, které vám s pohybem takových osob pomohou. Jedná se převážně o tzv. motomedy, které pomohou s pohybem dolních nebo horních i dolních končetin. Jejich ovládání bývá snadné a benefity, které přináší chůze, snadno získáte i v domácích podmínkách.
Před procházkou v párku vám nemusí bránit ani vysoké schody, kvůli kterým raději zůstáváte doma a bez pohybu. Široká škála schodolezů si s nimi hravě poradí a pravidelné chůzi tak nebude nic bránit.