Sendvičová generace

Sendvičová generace – tajemné spojení s jednoduchým vysvětlením

S označením „sendvičová generace“ se můžete setkat čím dál častěji – i v české společnosti jde totiž o stále rozšířenější fenomén. Nejde přitom o nic nového ani složitého. A dost možná jste dokonce i vy sami příslušníky sendvičové generace. O co tedy jde? Ti, kdo patří do sendvičové generace se starají o své (nebo partnerovy) rodiče a zároveň o své děti, které potřebují stejnou, nebo dokonce větší péči. Vedle toho ovšem mají vlastní život, vztahy, zaměstnání a spoustu dalšího, co musejí nebo chtějí stihnout a zvládnout. Taková oboustranná péče bývá často náročná, a to jak psychicky, tak fyzicky. A to nejen pro samotné pečující – rodiče mohou mít často pocit, že jsou na obtíž, děti se naopak mohou cítit přehlížené. Pokud jste ale součástí takového generačního sendviče, nemusíte být na vše sami. Je jen třeba umět si říct včas o pomoc.



Co vede k rozšiřování sendvičové generace

Stále častější výskyt sendvičové generace přitom není nijak záhadný, ale souvisí s aktuálními změnami ve společnosti jak u nás, tak ve světě. Lidé se dožívají čím dál tím vyššího věku (v Česku je to 76 let u mužů a 82 let u žen) – senioři jsou tak mnohem déle závislí na péči okolí, ať už jde o jejich rodinu nebo zdravotnická zařízení. Nejvýznamnějším faktorem je však čím dál pozdější zakládání rodiny. Průměrný věk matky je téměř 30 let – v době narození dětí jsou tak už prarodiče ve věku, kdy je nutné se o ně postarat. Osobou pečující o rodiče i děti jsou přitom ve většině případů ženy, které navíc mnohdy narážejí na neochotu zaměstnavatele. 


Náš tip: Potřebují vaši rodiče pomoci nejen po fyzické, ale i psychické stránce? Jak si s jejich psychickými potížemi poradit se dozvíte v našem článku.


Nechat si pomoci není hanba

Pokud však pečujete o druhé, je důležité nenechávat veškeré starosti na sobě a nechat si tehdy, kdy je to možné, pomoci. Přecenění vlastních psychických nebo fyzických sil by totiž mělo v konečném důsledku negativní dopad na všechny tři generace: pokud dojdou síly vám, kdo se o vaše rodiče a děti postará? V první řadě tak musíte myslet na sebe, jakkoli sobecky tato rada zní. Právě čas na vlastní koníčky, odpočinek nebo zkrátka na sebe samé je důležitý pro snížení stresu a znovudobití potřebné energie, bez které se při péči o druhé neobejdete. Stačí pak totiž jedna „malá“ komplikace (nečekaná nemoc nebo větší finanční výdaje) a narůstající stres a vyčerpanost na sebe nenechají dlouho čekat. 



Usnadněte si péči o druhé

Život v sendvičové generaci dokáží výrazně usnadnit dostatečně fungující sociální a zdravotnické služby, stejně jako vhodné domácí podmínky. Ať už se jedná například o bezbariérovost (nebo úprava běžné domácnosti pomocí vhodných pomůcek), nezbytné vybavení domácnosti, které vám péči o druhé výrazně ulehčí, ale i o běžné každodenní pomůcky, jakými je invalidní vozík nebo třeba často potřebné chodítko pro seniory. Je také dobré vědět, na která místa a které organizace se v případě potřeby obrátit. Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně nabízí ucelený přehled informací a odkazů, včetně informačních podcastů či workshopů. Významnou pomoc pak nabízejí nejrůznější sociální služby, které ovšem závisí na lokalitě vašeho bydliště (o dost snazší bude situace ve větších městech oproti okrajovým obcím). V neposlední řadě je často velkou oporou vlastní rodina a přátelé – nebojte ani nestyďte se je požádat o pomoc. A nezapomínejte, že v tom nejste sami.