Jak pečovat o psychicky nemocné rodiče? Kde naleznete pochopení a pomoc?

Mentální svěžest a chuť do života jako prevence


Počátky některých psychických nemocí mohou začínat vcelku nenápadně. Starší lidé se poměrně často začnou v určitém okamžiku postupně izolovat od nových podnětů. Přestanou chodit na procházky a radši začnou více času trávit doma u televize.

Rodina většinou podobným situacím nepřikládá moc velký význam, ale ve skutečnosti už v tomto období můžete stárnoucímu člověku opravdu hodně pomoci. Prevence v podobě aktivního života, dokáže snížit pravděpodobnost propuknutí degenerativních onemocnění.

Pomozte rodičům znovu nalézt smysl života. Choďte si s nimi povídat. Přineste křížovky a sudoku, aby si mohli trénovat mozkové závity. Nebo se s nimi domluvte, že společně vyrazíte na krátký výlet po okolí, abyste si užili pěkné chvíle.



Návštěvu lékaře se nevyplácí odkládat


Přes veškerou snahu o prevenci se do života starších lidí mohou pozvolna začít vkrádat příznaky psychického onemocnění. Běžně dochází ke zhoršení paměti, schopnosti orientace a mohou se začít objevovat i problémy s komunikací.

Lidem s onemocněním se přestanou vybavovat správná slova, takže bude o něco těžší pochopit, co vám vlastně chtějí říct. Podobně mohou mít i oni problém s chápáním některých komplikovaných výrazů a slovních obratů. Někdy u nich také nastává problém s rozpoznáním přátel a rodinných příslušníků.

Pokud si něčeho podobného u svého blízkého všimnete, doprovoďte ho radši na základní kontrolu k praktickému lékaři, který stav zhodnotí a rozhodne o dalším postupu. Díky včasnému odhalení můžete nástup psychického onemocnění výrazně zpomalit a vašemu rodiči tak přidat několik let aktivního života.


Pomůže empatická komunikace


Když nemoc postoupí a nemocný člověk má sníženou schopnost chápání, musíte se přizpůsobit jeho zdravotnímu stavu. Na začátku hovoru jej oslovte jménem, abyste poznali, jestli vás poslouchá. Pokaždé mluvte pomalu, snažte se pracovat s intonací a používejte jednoduché věty bez cizích slov. 

Určitě má také smysl hovořit vždy tváří v tvář, aby senior mohl z vašeho výrazu odtušit emoce, které mu pomohou v pochopení celého sdělení. Komunikaci můžete také podpořit názornou ukázkou nebo gestem. Dokonce i těžce nemocný člověk obvykle dokáže velice dobře porozumět řeči těla i náladě, takže při hovoru má smysl používat všechny dostupné možnosti. 

Je důležité mít neustále na paměti, že každou překážku můžete společně překonat. Není důvod, abyste si kazili pěkné společné chvíle.



Bezpečná domácnost a zdravotní pomůcky usnadní život


Možná se vám to bude zdát zpočátku zbytečné, ale úprava domácnosti může psychicky nemocnému člověku skutečně výrazně ulehčit život.

Rozhodně se vyplatí seniorovi usnadnit orientaci v prostoru, ve kterém tráví většinu svého času. Napište na dveře, kam vedou. Kontrastní barvou označte předměty, které nemocný člověk běžně používá. Pomůže i zvýraznění vypínačů na světlo, aby věděl, kde se rozsvěcí a mohl se po domácnosti bezpečně pohybovat. Jednoduché cedulky na skříních zase mohou seniorovi napovědět, kde nalezne správné oblečení. Nápadům se zkrátka meze nekladou.

Blízká osoba s duševní chorobou nepochybně ocení i některé zdravotní pomůcky, které podstatně zlepší kvalitu života. Mentální onemocnění často doprovází také problémy se spaním, a proto se určitě vyplatí investovat do kvalitní zdravotní matrace a polohovací postele, ze které se bude seniorovi mnohem snáze vstávat. Polohovací lůžko má variabilní nastavení poloh, je možné jej zvednout do výšky, což je velmi praktické i pro převlékání a úklid. Díky kolečkům je polohovací lůžko také snadno přemístitelné. Nemocného člověka tak můžete kdykoliv přesunout na slunnou terasu či zahradu se zelení, kde načerpá potřebnou pozitivní energii. 

Pro větší pohodlí během dne můžete pořídit i velice oblíbené masážní křeslo. Pevně věříme, že vás na něho senior také občas pustí, abyste si mohli i vy užít mimořádně příjemné vibrace.



Nové podněty a trénování mozku nemoc zpomalí 


Pokud chcete nemocného člověka udržet v dobré mentální kondici, musíte se společně zaměřit na pravidelné trénování mozkových závitů. Můžete si se seniorem povídat. Přeříkávat si různé básničky a říkadla, ale klidně i počítat lehké příklady. Vždycky záleží, co vám nemoc dovolí, ale obecně platí, že každá mentální aktivita zaručeně zpomalí zhoršování stavu.

Pozitivní dopad na mentální stav má také pravidelné navštěvování denního stacionáře. Dneska už máte možnost svého blízkého vodit na speciální setkávání, kde se pod vedením kvalifikovaného psychoterapeuta zaměřují na procvičování paměti, podporu kognitivní rehabilitace a nácvik soběstačnosti.

Senioři se tak dostanou do klidného, přátelského a podnětného prostředí, kde mohou bez obav sdílet své pocity, názory i obavy. Kromě toho si obnoví sebevědomí a seznámí se s novými přáteli. 



Kde hledat pomoc?


Když máte podezření na psychické onemocní, vždycky se ze všeho nejdříve obraťte na praktického lékaře. Ten provede vašemu rodinnému příslušníkovi základní vyšetření a potom vás v případě potřeby odkáže na patřičná lékařská oddělení, kde odborníci stanoví přesnou diagnózu a vhodnou léčbu.

Vaše další kroky mohou směřovat na sociální odbor a na místní charitu, kde vám ochotně sdělí, kdo a jak vám může pomoci.

Navštívit můžete i centrum duševního zdraví. Instituce se skládá ze zdravotních sester, sociálních pracovníků, psychiatra, psychologa a využívají i zkušeností takzvaného peer konzultanta (člověka s osobní zkušeností, který radí, jak se vypořádat s onemocněním). Centra duševního zdraví nabízí pomocnou ruku všem lidem ve věku 18+, kterým do života vstoupila vážná duševní nemoc.

Pochopení a cenné rady dostanete i na bezplatné Lince seniorů 800 200 007.


Odbornou pomoc v péči o psychicky nemocnou osobu vám poskytnou také tyto zdravotní a sociální služby:

  • odlehčovací služba

  • pečovatelská služba

  • denní stacionář

  • centrum denních služeb

  • domov se zvláštním režimem

  • domov pro seniory


A všechny zdravotní pomůcky, které vašim blízkým ulehčí život, naleznete u nás na invira.cz