Jak zvládnout péči o nepohyblivé rodiče

Společně jde všechno lépe  


Ve chvílích, kdy se zhorší soběstačnost rodičů, se většinou ujme péče jedno z dětí. Ostatní členové si pak většinou rychle zvyknout na to, že je o rodiče postaráno a celá zodpovědnost pak stojí na jednom člověku, což může být velkou zátěží. Pečující sourozenci by si tedy měli nastavit jasné hranice hned ze začátku. 

Odpovězte si na tyto otázky. Kdo se o co bude starat, jak často, kolik to bude stát? Pokud se totiž nedomluvíte hned, později může dojít k nedorozumění a sourozenci už nemusí být ochotní zapojit se do péče. Mohou se začít divit, proč by se měli zapojovat, když to do teď krásně fungovalo i bez nich. Jestli nemáte sourozence, zkuste do péče zapojit širší rodinu nebo přátele rodiče. Někdo může obstarat nákup, uvařit, jiný zase návštěvu lékaře a další třeba opraví v domácnosti, co je potřeba. Snažte se nastavit činnosti tak, aby každý dělal to, co je pro něj nejjednodušší, jedině tak budete všichni méně vystresovaní. Spoustu rad a společné podpory také najdete na sociálních sítích, třeba v této skupině - Péče o stárnoucí rodiče



Ujasněte si s ostatními pečujícími těchto pár pravidel  


  • Udělejte si rozvrh pravidelné docházky, kdo bude ve které dny navštěvovat rodiče 

  • Zapojte širší okruh rodiny, povinnosti se rozloží a budete mít všichni méně stresu a více času 

  • Dohodněte se, kdo se bude jak podílet na financích 

  • Řekněte si, kdo zastoupí pečujícího v případě nemoci 



 Domácnost bez překážek     


Nacházejí se v domácnosti schody nebo jiné nebo jiné překážky? Motorové schodolezy pomáhají úspěšně zdolat schodištní bariéru osobám upoutaným na invalidní vozík. Nezáleží na tom, jestli se před vámi tyčí strmé nebo hladké schody, tohle skladné a ve většině případů také skládací zařízení nezastaví skoro nic. Integrované brzdy a výkonný motor poskytují doprovodu vozíčkáře při obsluze zařízení maximální komfort. A to jak při chůzi do schodů, tak při sestupování dolů. 


Jestliže jsou rodiče schopni se pohybovat na invalidním vozíčku, je dobré přesunout věci z horních polic do míst, kam sami dosáhnou a jsou v úrovni vozíčku. Nezbytnou součástí výbavy vozíčku by měl být měkký polštář, ideálně invalidní sedák, který zpříjemní tělu namáhavě dlouhé sezení a zabrání prosezeninám. 


Pokud se u nich doma nachází pouze vana, je vhodné ji vyměnit za sprchový kout. Sprchový kout je praktičtější a přístupnější než statická vana, ze které se špatně vylézá. Hygiena bude ve sprchovém koutě rázem komfortnější a hlavně bezpečnější. 


Při ošetřování dlouhodobě ležících či méně pohyblivých osob přijde vhod antidekubitní matrace, která předejde vzniku proleženin. Zdravotní matrace zvyšuje komfort při používání postele, zmírňuje bolest zad a má velmi pozitivní vliv na spánek. Snažme se rodiče vždy alespoň na chvíli zvednout z postele, hluboce s ním dýchat, případně svěsit nohy z postele, aby se končetiny dostatečně prokrvily. Z dlouhodobého hlediska však doporučujeme pořídit vhodnou polohovací postel, méně pohyblivým rodičům tím výrazně zpříjemníte každodenní vstávání a uléhání. 


Díky tomu, že méně pohybliví rodiče tráví většinu času doma, je důležité dbát na kvalitu ovzduší. Doporučujeme častěji a intenzivně větrat, používat osvěžovače vzduchu s esenciálními olejíčky, nebo si rovnou pořídit kvalitní čističku vzduchu a koncentrátor kyslíku


TIP: O tom, jak začít zdravě dýchat se dočtete zde




Zabavte se společně 


Příliš dlouhá samota a izolace může na seniory mít velmi negativní vliv. Nenechávejte je tedy dlouho vysedávat u televize a vezměte je raději na procházku do přírody. Rodiče budou mít z každé chvíle strávené venku velikou radost. Snažte se jim vymyslet pestrý kulturní program, zajděte si společně třeba do divadla, galerie, výstavy a na další akce s bezbariérovým přístupem. Senioři velmi ocení změnu prostředí a prospěje jim společenské vyžití.